Ondt i ryggen

Min hund har ondt i ryggen

Drogba på 8 år

Helle kommer til Roslev Dyreklinik med blandingshunden Drogba på 8 år, fordi hun kan mærke, at hunden ikke er, som den plejer. Den virker stiv, når den skal op fra kurven, og efter lange gåture, er det tydeligt, at der er noget galt. Drogba ligger mere og virker trist. Helle har obsereveret, at Drogba spiser, som den plejer, men måske har hunden ondt?

Vi undersøger Drogba grundigt: Der er umiddelbart ikke noget galt, heller ikke feber. Jeg undersøger, om hunden halter ved at gå og løbe med hunden. Da jeg bøjer albue-leddene, fortæller Helle, at Drogba en sjælden gang halter lidt, men lige nu, er der ikke noget alarmerende. Jeg undersøger også ryggen ved at trykke ned på hver enkelt hvirvel. Når jeg trykker på de bagerste lændehvirvler, sætter Drogba sig ned. Udstrækning af hofte og knæled viser ikke noget unormalt.

Vi bliver enige om at starte med at give smertestillende medicin i en uge, og såfremt der er god effekt, ved vi, at det er smerter, der er årsagen til, at Drogba ikke er helt så frisk, som den plejer.
Det smertestillende medicin virker godt. Efter yderligere en uge uden medicin, er det dog galt igen, og nu kan Helle fortælle, at det er galt, når Drogba skal hoppe op i bilen. Jeg har derfor mistanke til den bagerste lænderegion eller hofterne. Vi aftaler en tid til en røntgenundersøgelse af Drogba.
Hunden kommer fastende, da bedøvelse er nødvendig for at kunne optage gode røntgenbilleder. Jeg tager billeder af hofter, lænden og også både ryggens bryst- og halsregion. Endvidere tager jeg billeder af Drogbas albuer.

Diagnosen er klar
Diagnosen er klar: Drogba har spondylose i leddet mellem den bagerste lændehvirvel og korsbenet. Der er også let slidgigt i albueleddene.
Spondylosen er et aldersbetinget slid, der opstår, når der har været overbelastning, skade eller medfødte skavanker i discen, der ligger som en tallerken-formet stødpude imellem hvirvlerne. Spondylose opstår især hos store racer, der er kommet op i alderen, og hyppige spring, fx op i bilen, spring efter bold og frisbee, eller figurant-arbejde disponerer for belastning/slid og dermed spondylose.
Helle ved, at smertestillende medicin hjælper. Drogba har ingen symptomer, når den får medicinen. Derudover giver Helle kosttilskud: Glukosamin og fiskeolier. Vi bliver enige om, at Helle skal forsøge at slanke Drogba også, da det vil give mindre belastning på leddene generelt. Endvidere investerer Helle i en rampe til bilen, så Drogba kan undgå springe op i bilen, hvor hunden sætter af med bagbenene, og også kan undgå spring ned fra bilen, hvor albuerne tager en stor del af hundens vægt.

Slankekuren er det sværeste. Drogba er kastreret og er samtidig glad for mad. Et specielt slankefoder med højt fiber- og proteinindhold samt lavt fedt- og kulhydratindhold kan blive nødvendigt. Helle får medicin med hjem, hvor hun selv kan dosere efter den enkelte dags belastning og hundens smerter.
Da Helle nogle måneder senere kommer med Drogba til rutinemæssig vaccination, kan hun heldigvis fortælle, at det går godt. Foråret vil dog kræve yderligere indsats med hensyn til vægttabet på den skønne schæfer/dansksvensk gårdhundeblanding, men smerterne er der styr på.

Simba på 10½

Jørgen Jacobsen kommer med Simba, der altid går ind på Roslev Dyreklinik med højt løftet og logrende hale. Hunden kommer med jævne mellemrum til laserbehandling for spondylose i den bagerste lænderegion og for slidgigt i hofter og albuer. Simba er en golden retriever på 10½ år, og ud over vægtkontrol, smertestillende medicin og kosttilskud, får hunden behandlinger med laser.

Jørgen mærker en tydelig bedring efter laserbehandling, der typisk tager 10 minutter for en behandling af lænden. Laserbehandlignen tilfører varme og energi, så blodtilførslen øges i området. Blodet tilfører ilt og fjerner ophobede affaldsstoffer. Overskydende væske fjernes og smerte lindres. Det nyder Simba godt af. Hunden finder sig nemt i at have brillerne på, som beskytter øjnene mod laserlyset, da den ved, at et besøg i laserrummet giver masser af godbidder fra behandlende dyrlæge og efterfølgende velvære.

Faktaboks

Slidgigt opstår: 

  • som følge af en skade
  • som følge af en ufysiologisk vægtbelastning
  • som følge af fejludvikling af leddet
  • som følge af høj alder

Spondylose er en form for slidgigt, der rammer leddene imellem ryghvirvlerne.

Oftest i lænderegionen, mellem bagerste lændehvirvel og korsled eller i bagerste del af brystregionen. Årsagen er oftest ikke kendt, men hunde, der springer meget, er disponerede. Spondylose rammer især ældre hunde af stor race, men katte og kaniner kan også rammes. Boxer er ramt i højere grad end andre racer.

Symptomer

Mange hunde og katte, der har spondylose, viser ingen symptomer. Såfremt en instabilitet i ryggens led, er blevet stabiliseret af kroppens pålejring af knoglevæv, har dyret et stift led, men ikke decideret smerte. Knoglepålejringen danner en bro fra hvirvel til hvirvel. Oftest er det, den udløsende årsag, der giver anledning til smerten, fx en slidt disk imellem ryghvirvlerne, tidligere skade på rygleddet, medfødte skævheder eller lignende. Såfremt spondylosen har en knoglepålejring, der klemmer eller påvirker de nerver, der udspringer fra rygmarven, vil spondylosen dog give endog store smerter. Spondylose kan ramme et enkelt led eller flere led. Såfremt fx hele lænden er ramt af spondylose, vil ryggen have ekstra stor belastning foran og bagved den ufleksible del af ryggen, og da ses ofte smerter fra disse områder. Spondylosen kan også trykke på ledbåndene mellem de enkelte hvirvler. Størrelsen af spondylosen, altså størrelsen af den pålagte knoglemasse, fortæller ikke noget om graden af smerte.
Smerterne ses som halthed, rygsmerter, uvilje mod at bevæge sig, stivhed og tab af muskelmasse.

Diagnosen stilles ved røntgenfotografering, hvor spondylosen ses som ekstra knoglemasse omkring ryggens led. Oftest lettest at se på røntgenbilleder optaget på dyret liggende i sideleje. Såfremt der er tivivl om afklemning af nerver eller tryk ind mod selve rygmarven, kan kontrastundersøgelser omkring rygmarven, CT-scanning eller MR-scanning komme på tale.

Behandling

Smertestillende medicin, begrænset motion (undgå at springe op, hvorved ryggen bøjes) og vægttab. Massage, laserbehandling, svømmetræning og kiropraktik kan løsne anspændt muskulatur og smerte. Kosttilskud kan hjælpe leddene ved at tilføre bruskopbyggende stoffer, fx glukosamin og chondroitin og ved at tilføre betændelseshæmmende og smertedæmpende stoffer, fx fiskeolie.

Del denne historie